Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

Hond, kat of certificaat? Alles wat je moet weten over knaagdierenbestrijding IPM-KBA 

Arna Vliegen-Verschure 14 januari 2025
Contact met Arna

Vroeger hadden wij op ons fruitteeltbedrijf een hond die erg goed was in knaagdierenbestrijding. Onze hond was vooral gek op het vangen en uitgraven van hazen en konijnen. Later hadden we naast een hond ook nog een paar katten, waarvan één zelfs konijnen naar haar pasgeboren kittens sleepte. De pasgeborenen waren nog te klein om er echt iets mee te kunnen, maar het was vast iets in het kader van jong geleerd, is oud gedaan. Toch waren ook toen aanvullende maatregelen nodig om ratten- en muizenplagen te voorkomen. In deze blog lees je alles wat je in de huidige tijd moet weten over regelgeving en certificering bij knaagdierbestrijding en welke cursussen IPM-KBA er binnenkort starten.

Waarom is knaagdierenbestrijding belangrijk? 

Agrarische bedrijven trekken nu eenmaal vaak ratten en muizen aan. Dit kan leiden tot hygiëneproblemen, schade aan gewassen en producten en een verhoogd risico op ziekten. In de glastuinbouw gelden strenge eisen voor certificering. Daarom loopt er op de meeste glastuinbouwbedrijven tegenwoordig geen hond of kat meer los rond.  

Uitbesteden of zelf doen? 

Veel bedrijven laten de bestrijding van knaagdieren over aan gespecialiseerde partijen. Toch hoor ik van steeds meer bedrijven dat ze het weer zelf gaan doen. De reden? Ontevredenheid over de flexibiliteit van externe bedrijven en de behoefte om sneller in te kunnen grijpen. Glastuinbouwbedrijven zijn flexibeler wanneer ze de knaagdierenbestrijding in eigen hand hebben. Vandaag een probleem signaleren, vandaag actie kunnen ondernemen.  

Nieuwe wet- en regelgeving: wat verandert er? 

Wanneer je overweegt om de knaagdierenbestrijding (weer) in eigen hand te nemen of een licentie te verlengen, dan is het goed om te weten dat de wet- en regelgeving is veranderd.  

Wat is er gewijzigd:  

  • Je hebt als toepasser niet alleen een licentie IPM-KBA nodig, maar daarnaast ook een bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierenbestrijding.  
  • De overgangsperiode voor het gebruik van rodenticiden (chemische middelen tegen knaagdieren) is vervallen sinds december 2023. Middelen met oude etiketten mogen nu ook niet meer op voorraad zijn. 
  • Certificering moet jaarlijks worden verlengd.  

Het eerste jaar is het meeste werk om een bedrijfslicentie te verkrijgen en zijn de kosten voor de audit hoger. De jaarlijkse verlenging daarna is eenvoudiger en ook goedkoper, kijk voor een indicatie van de kosten op: 2024-Jaarlijkse-bijdrage-modulair-stelsel-versie-december-2023.pdf.

Leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker met de informatie van de stichting Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB)

Certificering en licenties: wat moet je weten? 

Om zelf knaagdierbestrijding uit te voeren moet je IPM-KBA-licentie actueel zijn. De volgende regels gelden daarbij: 

  • Licenties behaald vóór 1 januari 2023 zijn ongeldig en moeten opnieuw worden behaald. 
  • Licenties behaald ná 1 januari 2023 zijn 5 jaar geldig.  
  • Deze kan daarna worden verlengd door in de periode van 5 jaar 2 verlengingsbijeenkomsten te volgen, waarvan 1 theoretische bijeenkomst en 1 praktijkbijeenkomst. Of door een cursus van 1 dag te volgen en af te sluiten met een examen. 

Het IPM-stappenplan: preventie en bestrijding 

IPM staat voor Integrated Pest Management.  De 4 stappen van IPM bij knaagdierbestrijding zijn:  

1. Monitoring: meten is weten, zorg dat je weet waar de knaagdieren zich bevinden op het bedrijf. 

2. Habitatmanagement: maak het bedrijf onaantrekkelijk als verblijfplaats voor knaagdieren.  

3. Eerst mechanische middelen: gebruik bij overlast altijd eerst mechanische middelen zoals klemmen en vallen, zonder chemische bestrijding.  
Tip: Kaas staat traditioneel bekend als lokaas, maar ze zijn misschien nog wel beter te vangen met hazelnootpasta. Nadat deze in de koelkast heeft gestaan, kun je ook hier mooie blokjes van snijden. 

4. Laatste redmiddel: rodenticiden: pas wanneer het dan nog nodig is komt als laatste redmiddel rodenticiden in aanmerking voor toepassing. Voor deze toepassing is een nieuwe persoonlijke IPM-KBA-licentie en een bedrijfscertificaat IPM-knaagdierenbestrijding nodig.  

Waar en wanneer worden de cursussen gegeven? 

Om aan de nieuwe eisen te voldoen kun je bij verschillende opleiders in Nederland terecht. De cursus IPM-KBA (Knaagdierbeheersing op het eigen agrarische bedrijf) wordt gegeven op de volgende locaties en data: 

Locatie: Doetinchem
Datum: 12 maart 2025
Aanbieder: Zone.College
Cursus: Cursus IPM KBA Knaagdierbeheersing

Locatie: Naaldwijk
Datum: 6 februari 2025
Aanbieder: Lentiz
Cursus: Knaagdierbeheersing (IPM-KBA) cursus + examen

Locatie: Hazerswoude-Rijndijk
Datum: 21 januari 2025, 12 maart 2025, 12 mei 2025
Aanbieder: Terra Trainingen
Cursus: IPM-KBA | Terra Trainingen

Locatie: Breda
Datum: 12 maart 2025 en 15 mei 2025
Aanbieder: Curio
Cursus: Knaagdierbeheersing (IPM-KBA)

Locatie: Eelde
Datum: 31 december 2025
Aanbieder: Terranext
Cursus: Certificering IPM-K

Locatie: Bemmel
Datum: 19 februari 2025
Aanbieder: Kasgroeit
Cursus: Op verzoek van een teler organiseert Kasgroeit een cursus in Bemmel.
Inschrijven: [email protected] of via 0615157442

Deze data worden na plaatsing niet actief bijgehouden. Ben je op zoek naar een cursus bij jou in de buurt? Neem dan contact met ons op. 

Conclusie 

Of je knaagdierbestrijding nu zelf doet of door een extern bedrijf laat doen, zorg ervoor dat je voldoet aan de actuele wet- en regelgeving en aan de huidige eisen voor certificering.  

Vragen 

Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Neem dan gerust contact op met mij of met een collega Adviseur opleiding en ontwikkeling van Kasgroeit 

Over Kasgroeit 

Kasgroeit helpt werkgevers en werknemers in de glastuinbouw bij leren en ontwikkelen. De dienstverlening van Kasgroeit is kosteloos en vrijblijvend. Wil je weten wat Kasgroeit nog meer voor jou kan betekenen?