Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

Laaggeletterdheid op de werkvloer: hoe ga je ermee om?

Arna Vliegen-Verschure 2 december 2024
Contact met Arna

Laaggeletterdheid in Nederland

Tijdens mijn eerste baan als keurmeester in de glastuinbouw kwam ik een situatie tegen die me altijd is bijgebleven. Een pruimenteler kwam naar me toe zonder de benodigde aanvoerstaat (een formulier dat wordt gebruikt in de glastuinbouw om informatie te geven over een partij producten die wordt geleverd). In het geval van deze teler had hij die nodig voor zijn partij pruimen. Geen probleem, dacht ik, ik had een reservestaat in de borstzak van mijn jas. Toen bleek hij ook geen pen bij zich te hebben. Ook dat was snel opgelost; ik gaf hem mijn pen. Maar toen werd het lastiger. Hij zei dat zijn vrouw normaal gesproken de aanvoerstaat invulde. "Geen punt," zei ik, "het is heel eenvoudig. Hier vul je dit in, en daar dat." Terwijl ik hem dit uitlegde, keek ik hem goed aan. Zijn blik sprak boekdelen: hij leek verward en ongemakkelijk. Het was meer dan alleen een gebrek aan voorbereiding. Hij wist niet hoe hij de staat moest invullen. Ik bood maar aan het formulier voor hem in te vullen. Later sprak ik over deze situatie met mijn hoofdkeurmeester. Ik vermoedde dat de teler analfabeet was, iemand die moeite heeft met lezen en schrijven. Mijn hoofdkeurmeester bevestigde dit. Hij vertelde dat dit probleem in de omgeving van de teler bekend was, maar dat de man zelf er niet voor uitkwam. In plaats daarvan redde hij zich met kleine leugentjes en ontwijkend gedrag.

Deze pruimenteler was niet de enige. 22% van de tuinders, kwekers en hoveniers is laaggeletterd en maar liefst 34% van de hulpkrachten zijn laaggeletterd in de landbouw. Ondanks de grote groep mensen die hiermee te maken heeft, zie ik dat er vaak schaamte en taboe is over dit onderwerp. Als werkgever of leidinggevende kun jij een belangrijke rol spelen in het signaleren en aanpakken van laaggeletterdheid binnen het bedrijf. In deze blog leg ik daarom uit wat laaggeletterdheid is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om je medewerkers te ondersteunen.

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid betekent dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen, waardoor het dagelijks functioneren belemmerd kan worden. Het is niet zo dat iemand helemaal niet kan lezen, schrijven of rekenen, maar wel dat de basisvaardigheden onvoldoende ontwikkeld zijn om volledig mee te doen in de samenleving, zoals op het werk. Dit kan variëren van moeite hebben met formulieren invullen tot problemen met het begrijpen van veiligheidsinstructies.

Benieuwd naar meer feitelijke informatie over laaggeletterdheid? Download het kennisblad van Stichting Lezen en Schrijven waar je meer leest over laaggeletterdheid in Nederland.

Kennisblad laaggeletterdheid

Dilemma’s die ontstaan door laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid kan op de werkvloer leiden tot:

  • Miscommunicatie: Instructies worden verkeerd begrepen of niet opgevolgd.
  • Onveilige situaties: Veiligheidsvoorschriften worden niet goed begrepen of toegepast.
  • Stress en verminderde zelfvertrouwen: Medewerkers proberen hun problemen te verbergen, wat kan leiden tot frustratie of terugtrekgedrag.
  • Lagere productiviteit: Het uitvoeren van taken kan langer duren of fouten kunnen vaker voorkomen.
  • Geen certificaat willen halen, of heel veel moeite om het te halen.

Wat levert investeren in de basisvaardigheden van je personeel op?

Als werkgever of leidinggevende is het belangrijk om de gevolgen van laaggeletterdheid niet alleen te herkennen, maar ook actief aan te pakken om een prettige en veilige werkomgeving te creëren. Hierdoor ontstaat het volgende:

  • Meer inkomsten door toename van de productiviteit.
  • Medewerkers die veiliger werken. 
  • Daling van het ziekteverzuim.
  • Medewerkers die gemotiveerder zijn in hun werk en ook om verder te leren. 
  • Hogere kwaliteit van product- en dienstverlening. 
  • Het sneller behalen van certificaten door medewerkers. 
  • Flexibelere inzet van medewerkers.
  • Medewerkers hebben meer zelfvertrouwen, zitten beter in hun vel en hebben meer plezier. 

Hoe herken je iemand die laaggeletterd is?

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, doen vaak hun best om dit te verbergen. Let daarom op signalen zoals hiernaast staan beschreven.

Herken je deze signalen? Dan kun je hier als werkgever of leidinggevende iets mee doen. Bekijk bijvoorbeeld het Webinar over laaggeletterdheid terug van Handel Groeit.

  • Het vermijden van geschreven communicatie, zoals het niet invullen van formulieren.
  • Vragen om mondelinge uitleg bij eenvoudige documenten.
  • Regelmatig fouten maken bij administratieve taken.
  • Meer moeite met het opvolgen van geschreven instructies of planningen.
  • Meer moeite met digitale vaardigheden.

Wat kun je doen bij een vermoeden van laaggeletterdheid?

Wanneer je denkt dat een medewerker laaggeletterd is, kun je als werkgever op verschillende manieren helpen:

  • Ga het gesprek aan:
    Creëer een veilige omgeving waarin medewerkers zich gehoord voelen. Benoem wat je opvalt, zonder te oordelen.
  • Pas je communicatie aan:
    Maak gebruik van duidelijke taal, visuele hulpmiddelen en mondelinge toelichting.
  • Bied ondersteuning:
    Verwijs je medewerkers naar trainingen of cursussen. Via programma’s zoals Doe meer met Taal en de tips van Werkgeverslijn kun je eenvoudig passende ondersteuning vinden. Ook het Taalhuis is een mooie plek voor de ontwikkeling van basisvaardigheden. Tot slot biedt Stichting Lezen en schrijven de e-learning voor een gratis eerste stap met digitale vaardigheden.
  • Werk aan bewustwording binnen je team:
    Door als bedrijf aandacht te besteden aan begrijpelijke taal, maak je het voor iedereen gemakkelijker om mee te doen. Bekijk eens de e-learning van Stichting Lezen en Schrijven om meer bewustzijn te creëren op de werkvloer. 

Door laaggeletterdheid bespreekbaar te maken, geef je medewerkers de kans om zich te ontwikkelen én versterk je de samenwerking binnen je team.

Hoe Kasgroeit je kan helpen

Ik zet mij als adviseur van Kasgroeit in voor werkgevers en werknemers die zich willen ontwikkelen in de glastuinbouw. Val jij onder de CAO-glastuinbouw? Dan kan ik gratis met je meedenken over onderwerpen zoals je werknemers stimuleren om zich te ontwikkelen en omgaan met laaggeletterdheid. Bel, app of mail mij gerust.