Ontdek of jouw werknemers betrokken zijn bij je bedrijf.
Wat is een goede leercultuur; En hoe krijg je dat voor elkaar?
Wat is een leercultuur?
Een leercultuur is een cultuur die je binnen je organisatie creëert waarbij je leren aanmoedigt en belangrijk vindt. In zo'n omgeving worden werknemers aangemoedigd om vragen te stellen, nieuwe dingen te proberen en van fouten te leren. Met een sterke leercultuur zorg je voor een lerende organisatie. Dit is een organisatie die in staat is zich continue aan te passen aan de veranderingen in de sector.
Waarom een lerende organisatie?
Een leercultuur helpt jouw organisatie om zich aan te passen aan veranderingen en ontwikkelingen in de sector. Werknemers doen kennis en vaardigheden op, waardoor zij op de hoogte zijn van wat er speelt in de omgeving. Daarnaast voelen werknemers zich meer betrokken bij hun werk wanneer ze worden aangemoedigd om te leren en ontwikkelen. Dat zorgt weer voor een positieve werksfeer. Organisaties met een sterke leercultuur kunnen zich sneller aanpassen op veranderingen waardoor je voorloopt op je concurrent. Tot slot kunnen processen verbeterd worden doordat je voortdurend leert.
Hoe ontwikkel je een leercultuur op de werkvloer?
Een lerende organisatie ontstaat als de hele organisatie meebeweegt. Er zijn een aantal kenmerken die nodig zijn om een leercultuur verder te bouwen.
Vijf kenmerken van een leercultuur
- Ruimte en veiligheid voor ontwikkeling: De organisatie biedt voldoende ruimte voor medewerkers om te leren. De systemen en procedures zijn er zo op ingericht dat leren en ontwikkelingen mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de organisatie een budget heeft voor cursussen en medewerkers tijd geeft om naar workshops te gaan.
- Taken die passen bij de kwaliteiten van je medewerkers: Medewerkers voeren taken uit die voldoende uitdaging geven en aansluiten op wat zij leuk vinden en waar ze goed in zijn. In onze workshop ‘Ontdek je talent’ leert je werknemer welke talenten hij heeft en hoe hij deze binnen het werk goed kan inzetten.
- Goede teamontwikkeling: Medewerkers leren van en met elkaar. Ook tussen de verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld door tijdens team overleggen kennis te delen van andere afdelingen, of medewerkers een dag mee te laten lopen bij andere afdelingen. Zo doen medewerkers kennis op van elkaar die zij in hun eigen afdeling en werk weer kunnen gebruiken.
- Leidinggeven gericht op ontwikkeling: Leidinggevenden bezitten de juiste kennis en skills om medewerkers te motiveren om te groeien in hun werk en om hun te betrekken bij besluitvorming. Leidinggevenden kunnen het goede voorbeeld geven door zelf ook te blijven leren. Tip: bekijk verschillende cursussen voor leidinggevenden om hun skills te ontwikkelen. Of bekijk de gratis workshop ‘Ontwikkelgesprekken voeren met je werknemers’.
- Intern verbinden met extern: De organisatie haalt kennis van buiten de organisatie naar binnen. Bijvoorbeeld door medewerkers naar externe bijeenkomsten te sturen over relevante onderwerpen voor hun werk. De medewerkers nemen deze kennis mee de organisatie in en kunnen dit aan collega’s doorgeven. Bekijk actuele bijeenkomsten uit de sector of neem deel aan ons HR-netwerk.
Leercultuur verder bouwen met Kasgroeit
Wil jij aan de slag met het bouwen aan een leercultuur? Ik als adviseur bij Kasgroeit zet mij in om leren en ontwikkelen in de glastuinbouw te stimuleren. Kasgroeit heeft in samenwerking meerdere glastuinbouwbedrijven (gratis) geholpen om tot een leercultuur te komen. Neem gerust contact met mij op mocht jij hier ook interesse in hebben.