Ontdek of jouw werknemers betrokken zijn bij je bedrijf.
Leren mag ook onder werktijd
Jullie hebben ruim 150 medewerkers plus een flexibele schil en geen enkele openstaande vacature. Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?
“We hebben weinig verloop, dat klopt. Sterker nog: van de mensen die onlangs wél zijn weggegaan, waren er drie binnen zes maanden weer terug. Voor een deel zit dat in onze warme bedrijfscultuur. Schoneveld is begonnen als familiebedrijf en nog steeds zijn dienstverbanden van meer dan 20 jaar hier heel normaal. Voor een ander deel komt het doordat mensen het fijn vinden om met levende producten te werken: in onze kas is het heel ‘zen’. Toch hadden ook wij dit najaar een grote uitdaging op personeelsgebied. Ons komende teeltseizoen begint later dan anders en daardoor moesten we voor januari/februari in één keer 30 tijdelijke krachten zien te vinden.”
En, is dat gelukt?
“Ja, onze teammanagers konden zelfs kiezen! Daar was wel een heel aanvalsplan vanuit HR voor nodig. Bij Schoneveld werken we niet met arbeidsmigranten en liefst ook niet met gedetacheerde of uitzendkrachten. In plaats daarvan zijn we met enkele collega’s uit de productie naar regionale banenmarkten gegaan. Mensen die ons geschikt leken, hebben we persoonlijk uitgenodigd voor een ‘job experience’ in huis. Ze konden bij ons rondsnuffelen, kregen een rondleiding. Dat heeft drempelverlagend gewerkt. Ook onboarden doen we heel laagdrempelig, met de e-learning app ‘Motimate’. We hebben ‘m zelf gevuld met onze bestaande kennis: zowel need to know als nice to know. En dat op video en in eenvoudige taal, zodat iedereen ermee kan werken.”
Zou je zeggen dat jullie een sterke leercultuur hebben?
“Zéggen niet, collega’s zouden me raar aankijken. We benoemen het niet, we doen het gewoon. Wij zijn experts in plantengenetica, ontwikkelen zit in ons DNA. Op onze Research & Developmentafdeling zijn veredelaars voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe, meer duurzame gewassen. Hittetolerante cyclamen bijvoorbeeld. Maar ook in de productie richten we het werk zo in dat mensen van elkaar leren. Leidinggevenden bieden ruimte aan verbetervoorstellen. En al onze kennis borgen we in de e-learning app. Bij ons mag je ook onder werktijd e-learnings volgen. Want als iedereen over dezelfde kennis beschikt, daalt de foutgevoeligheid en nemen de veiligheid en de kwaliteit toe.”
Wat is jullie uitdaging op het gebied van leren en ontwikkelen?
“Met de ontwikkeling van AI zullen we anders gaan telen. Sensoren zien meer dan een menselijk oog. Daardoor zal het werk in de kas meer datagedreven worden. Medewerkers gaan ander werk doen, worden meer data-analisten. Dat vraagt om een ander profiel. De gemiddelde leeftijd van ons personeel is hoog, dus voor een deel zullen we via natuurlijk verloop die overgang kunnen maken. Maar een uitdaging is het zeker.”
Zelf ook bouwen aan je leercultuur?
Bron: Leren mag ook onder werktijd
Afgelopen zomer is de bewustwordingscampagne ‘Leren op de werkvloer levert aardig wat op’ van start gegaan. Met deze campagne wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondernemers helpen op hun bedrijf tot een ‘leercultuur’ te komen. Je kunt onder andere een Quickscan invullen. Vraag ook gerust advies bij een van onze adviseurs van Kasgroeit over het onderwerp leercultuur.