Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

SER advies: werken aan veranderkracht

9 december 2024

Werken aan veranderkracht in de groenblauwe sector

De groenblauwe arbeidsmarkt (landbouw, waterbeheer en natuur & leefomgeving) bevindt zich op een cruciaal kruispunt. Terwijl de sector kampt met uitdagingen zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en arbeidsmarktkrapte, liggen er ook kansen om te innoveren, verduurzamen en een internationale koploperspositie te versterken. De organisatie Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een adviesrapport uitgebracht gericht op de groenblauwe sector. Wij vertellen je in een notendop wat de SER vertelt over scholing en innovatie.

Uitdagingen en kansen

De groenblauwe sectoren hebben te maken met verschillende uitdagingen: "met klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, krapte op de arbeidsmarkt, veranderende regelgeving, toenemende schaarste aan menskracht, en fysieke ruimte. In het beleid is nog te weinig aandacht voor wat bedrijven en werkenden nodig hebben om de veranderingen mee vorm te geven én daarbij perspectief te houden. Sturen op leren, innoveren, menskracht en realistische stappenplannen kunnen het handelingsvermogen van bedrijven en werkenden versterken." aldus de SER.

Investeren in de toekomst

Om toekomstbestendig te worden, is investeren in mensen en middelen essentieel. Dit betekent volgens de SER: 

  • Onderwijs en scholing: Opleidingen moeten worden afgestemd op de veranderende vraag naar technische en duurzame vaardigheden.
  • Leven lang ontwikkelen: Werkenden moeten blijven leren, zodat ze kunnen inspelen op veranderingen.
  • Innovatie: Door onderzoek en ontwikkeling te stimuleren, kan de sector nieuwe technologieën ontwikkelen die verduurzaming ondersteunen.
  • Samenwerking: Overheid, bedrijfsleven en onderwijs moeten samen optrekken om de transitie te versnellen.
  • Duidelijk beleid: Consistent overheidsbeleid biedt ondernemers en werkenden de stabiliteit om te investeren in duurzame keuzes.

In het rapport wordt op pagina 65 Kasgroeit benoemd als succesvol project waarbij wij werknemers en werkgevers adviseren en inspireren om aan de slag te gaan met leren en ontwikkelen. 

Regionale samenwerking als sleutel

Regionale samenwerking is cruciaal om duurzame oplossingen te ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke kenmerken van een gebied. Dit bevordert kennisdeling en versterkt ketensamenwerking, waardoor de sector lokaal draagvlak creëert voor duurzame transities. Wist je dat we dit bij Kasgroeit ook doen? Zo werken we regionaal samen met verschillende samenwerkingspartners en bij Kasgroeit werken er regionale adviseurs die werkgevers en werknemers ondersteunen bij leren en ontwikkelen. Deze adviseurs kennen de uitdagingen in hun regio en bieden advies en oplossingen op maat, afgestemd op de lokale situatie en behoeften.

Conclusie van het SER rapport

De groenblauwe sector staat voor grote veranderingen, maar biedt ook enorme kansen om te innoveren en verduurzamen. Door te investeren in mensen, technologie en samenwerking kan de sector niet alleen zijn uitdagingen overwinnen, maar ook een sleutelrol spelen in een duurzamer Nederland.