Ontdek of jouw werknemers betrokken zijn bij je bedrijf.
Teeltspecialist Expert
Details
*Kijk voor de specifieke informatie op de website van de opleider
Na afloop van deze cursus is je kennis weer helemaal up to date. Je weet hoe je de plant aanstuurt voor een optimale kwaliteit en productie, met oog voor een laag energiegebruik en welke nieuwe teelttechnieken je kunt toepassen om je teeltplan te optimaliseren.
Wat leer je?
Na afloop van de cursus heb je kennis over de nieuwste ontwikkelingen in de teelt. Hiermee kun je vragen beantwoorden over:
- Hoe stuur ik een plant voor een optimale kwaliteit en productie, met oog voor een laag energieverbruik?
- Welke nieuwe technieken kan ik hierbij toepassen om mijn teeltplan te optimaliseren? En hoe vertaalt dat zich naar andere productielocaties op de wereld?
Wat kan je verwachten?
Tijdens de opleiding Teeltspecialist Expert krijg je diepgaande kennis van teelt, klimaat en techniek. Door middel van opdrachten die je op je eigen bedrijf uitvoert, koppel je de theorie direct aan de praktijk. De opleiding bestaat uit 4 modules:
Module 1: Diepgaande kennis van plantenfysiologie
In deze module ontwikkel je een grondig begrip van de fysiologie, anatomie, genetica en ecologie van verschillende gewassen, evenals inzicht in de interacties tussen planten en hun omgeving. Je gaat aan de slag met de volgende onderwerpen:
- Plantenanatomie en -morfologie
Leer de bouw en structuur van planten kennen, van wortels tot bladeren, en begrijp hoe deze bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de plant. - Plantenfysiologie
Ontdek de levensprocessen van planten, zoals fotosynthese, ademhaling en watertransport, en hoe deze processen de gezondheid en productiviteit van gewassen beïnvloeden. - Plantengenetica
Verken de genetische basis van planteneigenschappen en leer hoe genetische variatie kan worden benut voor het verbeteren van gewassen. - Naoogst fysiologie en naoogst problematieken
Begrijp de fysiologische veranderingen die optreden na de oogst en leer technieken om de kwaliteit en houdbaarheid van producten te optimaliseren. - Plant en omgeving
Bestudeer de interactie tussen planten en hun omgeving, inclusief hun rol in ecosystemen en responsen op abiotische en biotische factoren.
Module 2: Duurzame teeltpraktijken
In deze module leer je over het toepassen van duurzame methoden binnen de landbouw, gericht op het verminderen van de ecologische impact en het versterken van de weerbaarheid van voedselsystemen. De onderwerpen zijn specifiek geselecteerd om inzicht te geven in milieuvriendelijke teeltpraktijken en de vaardigheden om deze in de praktijk te implementeren. De focus ligt op innovatieve technieken die zowel economisch rendabel als ecologisch verantwoord zijn. Je gaat aan de slag met de volgende onderwerpen:
- Substraat - De basis voor gezonde gewassen
De bijeenkomst richt zich op het belang van bodemgezondheid voor duurzame teelt. Bodemvruchtbaarheid, structuur en gezondheid zijn essentieel voor gezonde gewassen. Je leert over duurzame bodembeheerpraktijken, zoals het verbeteren van organische stof en het bevorderen van bodemleven, die bijdragen aan een gezonde bodem. - Bemesting en gewasbescherming - Efficiënt en milieuvriendelijk
Duurzame bemestingsmethoden worden behandeld, met een focus op het juiste gebruik van zowel organische als kunstmatige meststoffen. De bijeenkomst behandelt hoe bemesting kan bijdragen aan gezonde plantengroei zonder negatieve impact op het milieu. Een goede bemestingsstrategie versterkt de natuurlijke weerstand van planten tegen plagen en ziekten, wat past binnen duurzame teelt. Er wordt kort ingegaan op hoe een juiste bemesting indirect gewasbescherming ondersteunt. - Waterbeheer - Duurzaam gebruik van water
Je leert technieken voor efficiënt watergebruik in de landbouw, waaronder precisie-irrigatie, waterbesparing en het voorkomen van waterverontreiniging. Er wordt aandacht besteed aan het belang van waterbeheer voor zowel de gewasopbrengst als de duurzaamheid van het teeltsysteem. - Geavanceerde teelttechnieken - Innovatie voor duurzaamheid
Deze bijeenkomst behandelt innovatieve methoden zoals verticale landbouw, hydroponics en aeroponics. Deze technieken zijn vooral waardevol voor het optimaliseren van ruimte en hulpbronnen en het verhogen van opbrengsten in bijvoorbeeld stedelijke gebieden. Er wordt gekeken naar hoe deze technieken kunnen bijdragen aan duurzame gewasbescherming door preventieve maatregelen. - Energie-efficiëntie en geïntegreerde duurzame systemen
De bijeenkomst richt zich op het optimaliseren van energiegebruik in de landbouw door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en verspilling te verminderen. Je leert over de impact van energiezuinigheid op de duurzaamheid van teeltsystemen en hoe dit bijdraagt aan een economisch en ecologisch verantwoord landbouwsysteem.
Module 3
Momenteel in ontwikkeling. Verdere informatie volgt binnenkort. Voorgenomen startdatum: schooljaar 2025-2026.
Module 4
Momenteel in ontwikkeling. Verdere informatie volgt binnenkort. Voorgenomen startdatum: schooljaar 2025-2026.
Structuur
De Teeltspecialist Expert-modules bieden een balans tussen zelfstandige voorbereiding en interactieve fysieke bijeenkomsten. Tijdens de voorbereiding verken je de theorie op je eigen tempo, zodat je goed voorbereid bent voor de bijeenkomsten. In de fysieke sessies duiken we dieper in de materie, met volop ruimte voor verdere verkenning, interactie en het stellen van vragen. Elke les wordt afgesloten met één of meerdere opdrachten, waarbij je de theorie direct toepast in je dagelijkse praktijk en je jouw opgedane kennis kunt aantonen.
Voor wie?
Medewerkers die werkzaam zijn binnen de glastuinbouw en zich verder willen ontwikkelen als teeltspecialist. Als er geen agrarische vooropleiding aanwezig is wordt geadviseerd eerst Teeltspecialist Assistent, Teeltspecialist Gevorderd te volgen.
Veelgestelde vragen
Nee, Kasgroeit is geen opleider. We helpen werknemers en werkgevers wel de juiste opleiding te vinden. Op onze site vind je een actueel overzicht van opleidingen voor de glastuinbouwsector die door externe opleiders worden aangeboden. Kijk voor een actueel overzicht op de opleidingspagina.
Op de website vind je een actueel opleidingsoverzicht van opleidingen en cursussen in de glastuinbouw. Een van onze adviseurs kan je advies geven over welke opleiding of cursus het beste past bij jouw wensen en leerdoelen. Neem daarvoor contact op met een van onze adviseurs.
Heb je een vraag over een opleiding en kun je het antwoord niet vinden op de opleidingspagina? Neem dan contact op met Kasgroeit op de manier die jij fijn vindt.
Kasgroeit biedt zelf geen opleidingen aan. Wij bieden een actueel overzicht aan opleidingen van externe opleiders. Wel kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste opleiding. Kijk voor een actueel overzicht op de opleidingspagina.
De inschrijving voor een opleiding of cursus gaat via de opleider. Op de opleidingspagina vind je een link naar de website van de opleider waar je je kunt inschrijven.
Wil je zelf een opleiding volgen of ben je op zoek naar een opleiding voor een werknemer? Voor veel cursussen en opleidingen kun je subsidie aanvragen bij fonds Colland Arbeidsmarkt. Een overzicht van de regelingen die op dit moment gelden vind je op de pagina van subsidies voor opleidingen en cursussen.
Heb je vragen over subsidiemogelijkheden, neem dan contact met ons op.
Stel je vraag over Teeltspecialist Expert
Wij helpen je graag op weg met het vinden van de opleiding die bij jou past! Stel je vraag via het formulier en wij nemen contact met je op. Liever direct contact met één van onze opleidingsadviseurs? Dat kan natuurlijk ook!
Vragen of opleidingsadvies nodig?
Wil jij starten met groeien, maar weet je nog niet precies hoe? Wij helpen je graag op weg!
Bel 088 329 20 70 of stuur een e-mail.