Ontdek of jouw werknemers betrokken zijn bij je bedrijf.
Leercultuur bouwen
Niet stilstaan, maar blijven ontwikkelen
Innoveren, daar zijn we in de glastuinbouw goed in. Techniek, robotisering en digitalisering, geen probleem. Om als bedrijf innovatief te blijven moet je blijven leren. Maar hoe zorg je dat de mensen die in je bedrijf werken meegroeien? Hoe krijg je ze mee in alle veranderingen? Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je een lerende organisatie creëert. Dit hangt samen met de leercultuur die binnen je bedrijf aanwezig is. Lees ons blog waarin we uitleggen wat een leercultuur en lerende organisatie is.
Stapje voor stapje een lerende organisatie
Een lerende organisatie ontstaat als de hele organisatie meebeweegt. Er zijn vijf onderdelen die samen zorgen voor een lerende organisatie. Ben jij in staat om alle vijf de onderdelen goed in te richten, dan is je bedrijf makkelijker in staat om mee te bewegen met alle veranderingen en ontwikkelingen.
Wil je een sterkere leercultuur binnen jouw bedrijf opbouwen? Start dan eens met de Leercultuur Quickscan. Deze scan is onderdeel van de campagne 'Leren op de werkvloer levert aardig wat op', waarmee het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) leren en ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel wil maken van de werkdag. Wij vanuit Kasgroeit kunnen je verder helpen met de uitslag van deze scan.
Omgeving
Dit gaat over hoe jij kennis naar je bedrijf haalt. Doe je bijvoorbeeld kennis op door naar externe bijeenkomsten te gaan over relevante onderwerpen zoals teelt, energie, of digitalisering? Hoe deel je deze verkregen informatie vervolgens in je organisatie?
Tip: Neem deel aan ons HR-netwerk Glastuinbouw of bekijk actuele bijeenkomsten uit de sector met onze agenda.
Organisatie
Dit draait om het duidelijk communiceren van de lange termijn doelstellingen van je bedrijf aan werknemers. Neem hen mee in veranderingen en ontwikkelingen in je organisatie. Het gaat hierbij ook over hoe jij de organisatie hebt ingericht om leren mogelijk te maken. Bied jij bijvoorbeeld opleidingsbudget aan?
Tip: Ontdek wat voor werkgever jij bent met onze binden en boeienscan.
Collega's en leidinggevenden
Hier gaat het over de rol die leidinggevenden hebben om werknemers te laten ontwikkelen. Leidinggevenden zijn er om werknemers te motiveren om te groeien in hun werk en ze te betrekken bij besluitvorming.
Tip: Bekijk onze praktische workshops die leidinggevenden helpen om werknemers te motiveren en begeleiden.
Medewerkers
Je wilt uiteindelijk wendbare werknemers in je bedrijf. Dit zijn werknemers zich makkelijk kunnen aan passen aan veranderende omstandigheden. Ze nemen initiatief en investeren in hun eigen ontwikkeling. Dit kan worden bereikt door te zorgen voor een prettige werkomgeving en door erkenning en waardering.
Tip: Laat je werknemer de groene persona test invullen en ontdek hoe zij zich graag ontwikkelen.
Taak
Het gaat hier over het creëren van werkzaamheden en verantwoordelijkheden die uitdagend genoeg zijn voor je werknemer. Dat verschilt per werknemer. Het werk moet niet te stressvol zijn, maar wel uitdagend genoeg om werknemers buiten hun comfortzone te laten groeien. Zo houd jij je werknemers betrokken.
Tip: Rouleer eens in werkzaamheden, zodat iedereen steeds nieuwe taken kan uitvoeren en een gevarieerd werkpakket heeft.
Leercultuur traject op maat
Kasgroeit heeft in samenwerking met de Horti Academy een leercultuur traject ontwikkelt. De Horti Academy is een samenwerking tussen InHolland Academy, Lentiz cursus en consult, Glastuinbouw Nederland, HortiHeroes, World Horti Center en Greenport West-Holland.
In dit leercultuur traject helpen wij bedrijven om te ontdekken welke leercultuur zij binnen het bedrijf hebben en wat er nodig is om verder te werken aan een lerende organisatie. We gaan met de volgende onderdelen aan de slag:
- Opstellen analyse
- Introductie leidinggevenden
- Workshop leidinggevenden (‘Ontwikkelingsgerichte gesprekken voeren’)
- Workshop medewerkers (‘Ontdek je talent’)
- Bijeenkomst met medewerkers om ontwikkeldoelen te bepalen
- Persoonlijk ontwikkelplan (POP) medewerkers